Syfte

Syftet med undersökningen var att ta reda på om ett samarbete mellan lokala matvarubutiker inom Lerums kommun och skolköket på Lerums Gymnasium var möjligt, där tillvaratagandet av onödigt matsvinn ligger i fokus. Även undersöka hur ett sådant projekt påverkar skolans eget matsvinn.


Frågeställningar

  • Vilka faktorer är nödvändiga för att genomföra ett samarbete med lokala matvarubutiker i Lerums kommun och skolköket på Lerums Gymnasium, i avsikt att ta vara på onödigt matsvinn? 
  • Påverkas skolmatsalens matsvinn av matsvinns-samarbetet, på vilket sätt?

Metod

För att besvara frågeställningen genomfördes en fallstudie på Lerums gymnasium under en treveckorsperiod. Denna fallstudie gick ut på att gymnasieskolans matsal tog emot svinnade varor, det vill säga varor som är fullt dugliga att äta men inte går att sälja i butik, från en lokal ICA Nära butik mitt emot skolan. Under tre veckors tid användes dessa varor till att laga mat för elever och lärare på skolan. Syftet med själva fallstudien var att genomföra arbetet i praktiken för att få ett konkret svar på frågeställningarna.

Innan fallstudien kunde genomföras krävdes emellertid ett stort förarbete. Först behövde måltidsservice vara insatt i projektet och vilja delta. Efter det krävdes en lokal matvarubutik villig att donera svinnade varor till vidare bruk. ICA Nära Hallsås, ICA Kvantum Lerum, ICA Supermarket Servett Lerum och Hemköp Lerum Solkatten kontaktades via mejl. ICA Nära Hallsås var den första som svarade att de var intresserade. ICA Kvantum Lerum visade intresse till en början men valde sedan att inte delta då de ansåg att risken med att ge ut varor vars bäst före datum hade passerat var för stor, och meddelade i ett mejl att de redan arbetade med att reducera sitt svinn. ICA Supermarket Servett Lerum visade även de intresse för att delta men där uppstod det komplikationer med hur transporten av varor från butiken till skolan skulle gå till. Hemköp svarade på det första mejlet och ville bli mer insatta i projektet men när det började närma sig genomförandet svarade de inte längre på mejl. Detta gav projektet endast en aktör, ICA Nära Hallsås, som kunde donera varor till måltidsservice. Utöver att samarbetet mellan dessa två parter, måltidsservice och ICA Nära Hallsås, skulle fungera behövde undersökningen bli godkänd av Lerums kommuns upphandlingsenhet innan genomförandet ägde rum. Godkännandet var nödvändigt för att undersökningen inte skulle bryta mot några befintliga avtal som måltidsservice har med andra leverantörer. 

Undersökningen har en hög validitet eftersom att fallstudien besvarar syftet. Fallstudien skapade en bild av hur projektet fungerar i praktiken. Med hjälp av ett praktiskt genomförande går det att förstå vad som i sin tur krävs för att ett liknande arbete ska vara möjligt att genomföra samt att det även skapar en möjlighet till att följa hur skolmatsalens egna svinn påverkas. Reliabilitet i denna undersökning kan däremot ses från olika perspektiv. Å ena sidan kan reliabiliteten anses vara låg i det sammanhanget att det i denna undersökning krävs flera olika faktorer för att genomföra, vilket i sin tur kan resultera i att den blir svår att upprepa och att resultatet kan variera. Men å andra sidan kan reliabiliteten anses vara hög då den använda metoden gett svar på undersökningens syfte.